Döşemelik Kumaş Türleri


Alkantra: %60 polyester ipliğin %40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra sağlam yapısı ile ön plana çıkıyor. Alkantra, ağırlıklı olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, kanepe ve koltuklarda kullanılıyor.Dünyaca ünlü markaların koltuk takımlarında tercih ettiği döşemelik kumaşlarla benzerlik taşır.

Kaşmir: Çin, Tibet ve Mongolya´daki kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretiliyor. Sıcak ve yünlü bir dokusu var. Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılıyor.

Emprime: Resimlendirilen hafif koton kumaş. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde sıkça rastlıyoruz..

Suni deri: Sıvı PVC´nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.

Jakar: İpliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb. maddelerden elde edilir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan farklı renklerdeki ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaş oluşturulur. Koltuk, kanepe, duvar kaplamaları ve perdelerde kullanılır.

Yünlü: Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip. İran ipeği: İran´dan gelen ipek kumaş, en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş, çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor.

Keten: Keten, doğal bir elyaftır. Çok dayanıklı olması ve esnememesi nedeniyle döşemelik olarak kullanılır. Keten, toz çekmez ve kendini bırakmaz. Güneşte rengi solmaz. Duvara asıldığında ses ve ısı yalıtımı sağlar.Ev tekstili, perde, kılıf ve yastıklarda kullanım alanı buluyor.

Moher(Tiftik): En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü angoradan yılda iki kez elde ediliyor. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor.

İpek: İpek; ipek böceği adı verilen kelebek tırtıllarının değişim süreçleri için içinde durdukları ve adına koza denilen şeylerden elde edilen protein bazlı bir salgı olan ince ve sağlam bir maddeden üretilen bir üründür. Bir diğer değişle aslında ipek hayvansal bir elyaf çeşididir. Perde ve yastıklar için tercih edilir.

Kadife: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton, ipek, yün ve keten kadifeler gibi… Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip.

Koton kumaş: İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için tercih ediliyor.

Tay tüyü: püskürtme yöntemi ile tüylerin geliş ve gidiş noktalarının yatay ve dikey bir biçimde birleştirilmesi ile tay tüyü görünümün alması işlemidir. Ayrıca tay tüyü denmesinin bir diğer nedeni ise tayların kıl uzunluğuna çok benziyor olmasıdır. Bu benzerliklerinden dolayı adını tay tüyü olarak almıştır.